Przechodząc na dietę każdy chce by była ona przyjemna, efektywna no i nie zabierała nam dużo czasu. Dlatego poza utrzymaniem silnej woli ważnym aspektem jest również zaplanowanie i sporządzenie posiłków. Podstawowym sposobem na ułatwienie całego procesu jest wcześniejsze zaplanowanie produktów, które musimy kupić.
Planując z wyprzedzeniem listę posiłków oraz tworząc listę zakupów możemy wiele zyskać.
Oszczędność czasu – idąc na zakupy mamy gotową listę i dokładny plan, co kupimy. Bierzemy tylko wybrane rzeczy z listy, więc zakupy trwają znacznie krócej. Robimy je rzadziej, co jest ogromną oszczędnością czasu. Dodatkowo czas oszczędzamy też w życiu codziennym życiu – nie musimy się zastanawiać i głowić jaki posiłek przygotować, bo robimy to raz na dłuższy okres. Dodatkowo unikniemy sytuacji, w której w trakcie gotowanie musimy iść do sklepu, ponieważ zabrakło nam jakiegoś produktu.
Oszczędność pieniędzy – planowanie posiłków sprzyja mądrym zakupom. Idąc do sklepu z konkretną listą – nie kupujemy za dużo, tylko to, co jest potrzebne. Tygodniowy jadłospis najlepiej układać w oparciu o zapasy, które mamy w domu, wtedy nie podejmujemy decyzji pod wpływem impulsu. A nawet całe menu możemy ustalić w oparciu o promocję na dane produkty w sklepie, a to wszystko przekłada się na niższe kwoty wydane na jedzenie w miesiącu.
Nie marnujemy jedzenia – dzięki planowaniu posiłków takie sytuacje praktycznie nie mają miejsca. Planujmy tak by wykorzystywać wszystkie zapasy, które mamy w kuchni. To, co jest w lodówce wykorzystujmy na bieżąco. Nic się wtedy nie psuje i nie traci terminu ważności.
Regularne posiłki – zaplanowanie jedzenia przekłada się też na regularne pory spożywania posiłków, które są bardzo ważne podczas stosowania diety.
Skoro wiemy już jakie korzyści płyną z planowania posiłków to skupmy się teraz na tym – jak planować?
Stosując poniższe zasady, planowanie będzie o wiele łatwiejsze
- Sprawdź zapasy – sprawdź co jest w zamrażalniku, wśród sypkich produktów, co można z tych zapasów przygotować, co trzeba dokupić. Plan posiłków układać zawsze w pierwszej kolejności o zapasy, które masz w lodówce i produkty, które są już rozpoczęte. Przykładowo masz otwarte opakowanie sera feta, więc planujemy, że jedną z kolacji będzie sałatka, której składnikiem jest feta.
- Ustal menu – tutaj pomocna jest lista konkretnych dietetycznych dań. Gdy będziesz mieć zaplanowane 2-3 tygodnie, to te karty z menu mogą służyć jako ściąga z przepisami na kolejne dni.
- Wybierz takie dania, do których możesz wykorzystać podobne produkty, np. jeśli decydujemy się na dodanie do rosołu kawałka młodej kapusty, to uwzględniamy w menu inne danie z młodą kapustką.
- Patrz na to, jakie masz plany w ciągu tygodnia. Gdy masz zaplanowane, np. wyjście z domu po południu, to stawiaj na szybsze dania.
- Wpisuj konkretne dania do menu. Zapisuj od razu potrzebne produkty na liście zakupów.
- Na koniec dodaj do listy inne produkty spożywcze, które musisz kupić. Dobrym patentem jest jedna wspólna lista, np. zawieszona na lodówce – zakupy na przyszły tydzień.
- Przy realizacji menu nie bój się zamiany posiłków czy rezygnacji z jakiegoś dania. Zawsze można je zjeść kolejnego dnia.
Są takie produkty, które zawsze warto mieć w zapasach. Zobacz jakie to
produkty i zadbaj o to by zawsze mieć je w domu.
- Warzywa i owoce – powinny być
dodawane do każdego posiłku. Mogą stanowić samodzielny posiłek w diecie, ale
też mogą służyć za małą przekąskę między posiłkami. Jeżeli dopadnie nas mały
głód, lepiej sięgnąć po warzywa i owoce niż po słodycze. Zdrowe jedzenie musi
pokrywać dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz substancje o właściwościach
przeciwutleniających.
- Produkty zbożowe – ciemne pieczywo,
płatki, kasze, makarony, a także ziemniaki. Piramida zdrowego żywienia
przewiduje miejsce dla węglowodanów złożonych. To one dostarczają nam energii
na cały dzień. W produktach zbożowych zawarty jest również błonnik oraz wiele
witamin z grupy B. Błonnik działa niczym szczoteczka dla jelit – pomaga usuwać
zalegające w nich resztki pokarmowe oraz zaparcia.
- Produkty mleczne – zawierają wapń i
witaminę D. Dlatego warto codziennie pić co najmniej dwie szklanki mleka lub
kefiru. Dzięki temu chronimy się przed wystąpieniem osteoporozy, jak również
bakterie zawarte w fermentowanych przetworach mlecznych (kefir, maślanka,
jogurt naturalny) korzystnie wpływają na pracę jelit.
- Mięso, drób, fasola,
groch i ryby – są źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Należy zaplanować
dzienny jadłospis w diecie tak, by zjeść jedną porcję któregoś z produktów.
Mięso powinno być chude, najlepiej jeśli pochodzi z indyka, kurczaka, cielęciny
czy królika.
- Woda mineralna i
naturalne soki – należy wypijać minimum 1,5 litra wody dziennie. Woda mineralna jest
wskazana, zwłaszcza w czasie wielkich upałów, kiedy człowiek się intensywnie
poci. Wówczas należy wypijać nawet 3 litry wody dziennie. W naturalnych sokach
znajdziemy witaminy (witaminę C, beta-karoten).
Mając wszystkie powyższe informacje planowanie posiłków oraz tworzenie listy zakupów nie powinno Ci sprawiać problemów. Zobaczysz, że wykonując te czynności regularnie spowodują, że wejdzie Ci to w nawyk i to będzie bardzo dobry nawyk 😊
Powodzenia!