Nieraz słyszymy lub czytamy o nazwie PCOS. Nie zawsze jednak wiemy co ten skrót oznacza. Otóż PCOS to po prostu zespół policystycznych jajników.
Jest to schorzenie, które dotyka około 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. PCOS jest w ostatnich czasach nad rozpoznawalne, dlatego warto się upewnić u specjalistów, że diagnoza ta jest pewna i spełnia się kryteria rozpoznania, które są bardzo jasne i klarowne. Wymagane jest spełnienie 2 z 3 kryteriów: obraz hormonalny, kliniczny oraz obraz jajników w USG.
PCOS głównie wiąże się z otyłością, insulinoopornością, a niejednokrotnie również cukrzycą. Oprócz diagnostyki i leczenia, ważne by stosować odpowiednią dietę, dzięki której można złagodzić objawy i spowolnić rozwój ewentualnych powikłań.
Odpowiednio dobrana dieta jest jednym z fundamentów leczenia zaburzeń równowagi hormonalnej przy PCOS.
Wybierając dietę warto pamiętać, że każdy jest inny i nie na każdego ta sama dieta zadziała w taki sam sposób. Choć nie ma jednolitego podejścia do diety w PCOS, wszyscy są zgodni, że należy zacząć od zmiany stylu życiu i zastosować kilka prostych, ale ważnych zasad:
Przy układaniu diety osobie cierpiącej na PCOS warto wiedzieć z jakich produktów lepiej zrezygnować: eliminacja tłuszczów typu trans, soi, dań i wyrobów wysokoprzetworzonych typu fast-food oraz eliminacja wysokoprzetworzonych węglowodanów.
Nie można zapominać o suplementacji niektórych witamin i mikroelementów niezbędnych do regulacji prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, a szczególnie tego z PCOS, warto zwrócić uwagę na witaminę D3(min. 2000j.), cynk, selen, magnez.
Nie warto czekać aż lepsze wydarzy się samo – już teraz warto zacząć dbać o siebie i swoje zdrowie!