Śniadania białkowo-tłuszczowe – kiedy stosować i w jakich sytuacjach?

pcos, zespół policystycznych jajników, dieta przy pcos
Dieta przy PCOS – jak poprawić stan swojego zdrowia?
23 października 2020
dieta wegańska, weganizm, dieta wegetariańska, wegetarianizm
Dieta wegetariańska czy dieta wegańska?
27 października 2020
śniadania białkowo-tłuszczowe, kiedy stosować śniadania białkowo-tłuszczowe

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak co jeść i jak by było zdrowo i by mieć dużo energii? Każda dieta składa się z tłuszczy, białek oraz węglowodanów. Białka są budulcem, natomiast tłuszcze i węglowodany – głównymi składnikami energii. Oczywiście by pozbyć się niechcianych kilogramów nie należy unikać węglowodanów oraz tłuszczy!

Węglowodany są jednym z najważniejszych makroskładników diety, których nie można całkowicie wyeliminować z posiłków, ponieważ to one dają nam energię. Oczywiście można je ograniczyć oraz spożywać o odpowiednich porach czy formie.

Wracając do tematu, czyli śniadań białkowo-tłuszczowych – czym one są? Śniadania BT (białkowo-tłuszczowe) to pierwszy posiłek w ciągu dnia z dużą ilość białek i tłuszczy. Zwolennicy tego rodzaju śniadań najczęściej korzystają z produktów takich jak: jajka, masło orzechowe, awokado, oliwa z oliwek, ryb, mięsa i nabiału. W dobrze skomponowanych śniadaniach nie brakuje również miejsca na warzywa.

Najważniejszym czynnikiem, który decyduje o tym, że tracimy na wadze jest odpowiedni bilans kaloryczny. Jeśli pozostajemy w ujemnym bilansie kalorycznym, bez względu na ilość spożywanych posiłków, rozkład makroskładników, poziom przetworzenia żywności, czy formę spożytych posiłków – chudniemy. Jeśli jednak, zależy nam na optymalnych efektach i korzystnym wyglądzie sylwetki, należy zadbać o odpowiednią kontrolę przyswajania danych makroskładników. W przypadku śniadań nie ma konieczności doszukiwania się magicznych sposobów na zredukowanie tkanki tłuszczowej.

Po nocnej przerwie dla organizmu śniadanie to nowa porcja energii, i od ilości składników odżywczych zależy wydolność psychofizyczna naszego organizmu przez pierwszą część dnia.

Korzyścią, związaną ze spożywaniem śniadań BT, a redukcją nadprogramowego tłuszczu  i wagi może być dostarczenie zwiększonej ilości białka. Dzięki temu, przez dłuższy czas będziemy mieć uczucie sytości.

Jakie inne korzyści może mieć spożywanie śniadań białkowo-tłuszczowych?

  • Wiele osób czuje się po nich po prostu lepiej.
  • W ciągu dnia odczuwa się zmniejszone uczucie głodu.
  • Nie powodują wzdęć.
  • Zmniejszone odczucie zmęczenia, senności.
  • Zmniejszone odczucie spadku energii w godzinach porannych.

Śniadania białkowo – tłuszczowe są przeznaczone dla osób, które lubią podjadać ze względu na spowolnione uczucie głodu. Dla osób z zaburzoną gospodarką cukrową, czyli z insulinoodpornościa. Badania potwierdzają, że u kobiet z PCOS (zespół policystycznych jajników), które jedzą tego typu posiłki rano, samopoczucie się polepszyło. Ma to związek z leptyną odpowiedzialną z uczucie sytości i głodu. Osoby prowadzący siedziący tryb życia także świetnie przyjmą śniadania BT.

Koncepcja śniadań białkowo-tłuszczowych ma również swoje wady. Może nie sprawdzić się u części osób intensywnie trenujących w godzinach porannych, gdzie niska dostępność węglowodanów może prowadzić do hipoglikemii. Nie zawsze będzie mieć również zastosowanie u sportowców dyscyplin długodystansowych. Może także być trudna ze względów praktycznych dla wegan.

Duże znaczenie ma wybór produktów, z których komponuje się takie posiłki. Jeśli będą one na przykład bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, z małym dodatkiem warzyw, ich spożywanie będzie prowadzić do niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych. Wpłynie m.in. na podniesienie stężenia cholesterolu całkowitego, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Może również obniżyć wrażliwość tkanek na insulinę.

Mając na uwadze wady i zalety należy indywidualnie rozważyć czy takie śniadania są dla nas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *